Wat is haaruitval?

De medische term voor haaruitval is alopecia. Naarmate we ouder worden wordt ons haar fijner qua structuur en neemt de dichtheid af. Haren groeien in zogenaamde haarzakjes ofwel haarfollikels. Bij de geboorte bevat de (behaarde) hoofdhuid ongeveer 100.000 haarfollikels. Dit aantal neemt door het verouderingsproces geleidelijk af, doordat een haarfollikel 20 tot 30 keer een haargroeicyclus kan doorlopen.

Haargroeicyclus

Een normale haargroeicyclus duurt gemiddeld twee tot vijf jaar en kent drie fasen:

 • Groeifase (gemiddeld 3 jaren)
 • Overgangsfase (enkele weken)
 • Rustfase (gemiddeld 4 maanden)

Bij een volwassene is ongeveer 85-90% van het hoofdhaar in de groeifase. Per maand groeit het haar ongeveer een centimeter. Gemiddeld verliest een mens 50 tot 100 hoofdharen per dag.

Verschillende varianten

Behoudens de meest voorkomende vorm van haaruitval, Androgene Alopecia, zijn er talloze andere varianten. Niet elke variant resulteert in permanente kaalheid. Het vroegtijdig herkennen en juist diagnosticeren hiervan is echter van groot belang, om verder haaruitval zoveel als mogelijk te voorkomen.
De meest voorkomende varianten zijn:

 • Androgene AlopeciaErfelijke haaruitval
 • Alopecia AreataPleksgewijze haaruitval
 • Alopecia DiffusaDiffuse haaruitval

Bij bovengenoemde varianten van haaruitval is er géén sprake van verlittekening van de hoofdhuid.

Androgene Alopecia

De medische term voor erfelijke haaruitval is Androgene Alopecia. Het is dan ook de erfelijke factor die in belangrijke mate bepaalt of iemand wel of niet kaal wordt. Bij deze vorm zorgt dihydrotestosteron (DHT) ervoor dat de haargroeicyclus verstoord wordt. Onder invloed van DHT worden de haren steeds dunner en zwakker en kan het hele behaarde hoofd, behoudens de haarkrans, kaal worden.

Hoe ontstaat Androgene Alopecia?

 1. Mannelijke hormonen, met name DHT, binden aan receptoren op haarfollikels
 2. Grote haarfollikels worden geleidelijk kleine follikels
 3. Verkorting van de groeifase
 4. Ontwikkeling van kortere en dunnere haren. De follikels blijven bestaan
 5. Androgene Alopecia ontstaat geleidelijk.

Het centrale kenmerk van Androgene Alopecia is de miniaturisatie van de haren is. Met andere woorden, iedere haarcyclus eindigt met dunner haar.

Indien de haaruitval al op jonge leeftijd optreedt (tussen de 20 en 30 jaar oud), is de kans groot dat je ‘helemaal’ kaal wordt. Treedt de haaruitval later op, dan is de kans groot dat het zich beperkt tot een bepaald gebied. Bijvoorbeeld enkel de kruin of inhammen.

Standaard patroon

Bij Androgene Alopecia verloopt de haaruitval meestal volgens en standaard patroon. Tegenwoordig wordt de Norwood – Hamilton schaal aangehouden om het verloop en de fase van haaruitval in te delen.

Haartransplantaties - wanneer toe te passen

Bij deze vorm van haaruitval is het opvallend dat bij enkel de haarkrans behouden blijft. Deze haren zijn immuun tegen DHT.

De enige oplossing om de mate van kaalheid bij deze vorm van haaruitval
te beperken is door middel van een haartransplantatie.

Hierbij wordt het haar uit de haarkrans verplaatst naar het kale gebied. Deze geïmplanteerde haren blijven hier de rest van je leven groeien, omdat de immuniteit van deze haren blijft bestaan.

De investering

Wilt u investeren in een haartransplantatie? De uiteindelijke haartransplantatie kosten zijn afhankelijk van het aantal benodigde grafts. Indien u wilt weten hoeveel grafts bij u  zouden zorgen voor het gewenste resultaat, dan nodigen we u graag uit voor een vrijblijvend gesprek bij haarkliniek Aesthetic Art.

600 Grafts

3250

600-900 Grafts

4275

900-1200 Grafts

4925

1200-1400 Grafts

5500

1400-1600 Grafts

6000

1600-1800 Grafts

6450

1800-2000 Grafts

6825

>2000 Grafts

7250
Overige vormen van haaruitval

Alopecia Areata

Meer informatie volgt spoedig

Alopecia Diffusa

Meer informatie volgt spoedig