Hoe werkt IPL?

Een IPL behandeling werkt op basis van licht. Licht wordt aangegeven in golflengtes.
Elke golflente heeft een specifiek doel, dit doel noemen wij een chromofoor. Een chromofoor is hemoglobine (bloed), water of melanine (pigment).

Afhankelijk welke indicatie/doel we gaan behandelen, dienen we de juiste golflengte te kiezen. Zo hebben we voor vasculaire indicaties, zoals vaatjes en diffuse (algehele) roodheid een golflengte nodig van 500-600nm.  Hiervoor gebruiken wij de DYE-VL, dit is een IPL-handstuk van de Alma Beauty Rejuve.

Een energie puls wordt afgegeven op het huidoppervlak. Deze energie wordt afgegeven aan het chromofoor hemoglobine (bloed).  Hierdoor vindt absorptie plaats in het bloed. De energie wordt omgezet in warmte. Deze warmte zorgt voor coagulatie, wat resulteert in bloedstolling en afbraak van het bloedvaatje. Er vindt geen schade plaats aan het omliggende weefsel. Na verloop van tijd wordt het bloedvat door het lichaam opgenomen en zal het verdwijnen.

Als we indicaties met pigment behandelen hebben we een golflengte nodig van 550-650nm. Hiervoor gebruiken we de DYE-SR.
Het DYE-SR handstuk geeft een energiepuls op de huid. Deze energie wordt afgegeven aan het chromofoor melanine (pigment). Hierdoor vindt absorptie plaats in het pigment. De energie wordt omgezet in warmte. Deze warmte zorgt voor afbraak van het pigment.

Het verschil tussen laser en IPL

Laser en IPL (Intense Pulsed Light) maken beide gebruik van licht. Maar in tegenstelling tot een laser maakt IPL geen gebruik van één specifieke golflengte, maar van een golflengte range. Dit houdt in dat IPL minder specifiek en oppervlakkiger werkt dan een laser. Een laser kan dieper in de huid werken. Maar dit betekent niet dat IPL minder doeltreffend is. Dit is juist nodig met oppervlakkige indicaties of diffuse indicaties, zoals vaatjes en pigmentatie.

De behandeling is geschikt voor de volgende toepassingen:

Vasculair

 • Couperose

 • Rosacea

 • Algehele roodheid

 • Naevus Flammeus (wijnvlek)

 • Poikiloderma van Civatte (zonnehals)

 • Spider Naevi

 • Angiomen

Pigmentatie

 • Lentigo’s

 • Efeliden (sproeten)

 • Hyperpigmentatie

 • Naevus van Becker

 • Cafe au lait vlekken

De IPL behandeling

Hoe ziet een behandeling eruit?

Voorafgaand aan de behandeling wordt de huid eerst gereinigd en gedesinfecteerd. Om je ogen te beschermen tijdens de behandeling krijg je een veiligheidsbril op. Daarna brengen we een kleine hoeveelheid gel aan op de huid en kan de behandeling starten.

Tijdens de behandeling kun je een warmte sensatie voelen.

Hoe ziet en voelt je huid na de behandeling?

Vlak na de behandeling zal je huid, afhankelijk van de intensiteit van de behandeling, warm, rood, gevoelig en (licht) gezwollen kunnen aanvoelen. Deze bijwerkingen zijn niet te voorkomen. Het hoort erbij, dit zijn gewenste bijwerkingen. Soms ontstaan oppervlakkige korstjes, deze verdwijnen na 10 tot 14 dagen vanzelf.

Het is mogelijk dat er op de plaats van de behandeling kleurveranderingen optreden. Deze kleurveranderingen verdwijnen meestal na verloop van tijd. Ernstige of blijvende bijwerkingen, zoals littekens, zijn zeer zeldzaam. In enkele gevallen kan na de behandeling blaarvorming of een verbranding optreden, dit herstelt vanzelf.

De huidreactie is verschillend per individu en indicatie. Je huid zal 4-7 dagen de tijd nodig hebben om te herstellen.

Is het goed om rekening te houden met behandeling in de winter en zomer?

De behandeling kan het gehele jaar gedaan worden. We raden echter aan om na de behandeling volle zon en warmte te vermijden. Dus indien u op zonvakantie gaat, dan adviseren wij de behandeling uit te stellen.

Resultaat

Afhankelijk van de indicatie zijn er gemiddeld 1-3 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Ongeveer 3 á 4 weken na de behandeling kun je het resultaat van de 1ste behandeling zien.

 • Resultaat vaatjes/diffuse roodheid

  Wat je kunt verwachten van het uiteindelijke resultaat is dat de vaatjes en roodheden minder worden of in het beste geval helemaal weggaan. We kunnen nooit garantie geven over het uiteindelijke resultaat. Dit hang namelijk ook af van je leefstijl en bepaalde triggers die voor verwijding van vaatjes kunnen zorgen.

 • Resultaat pigmentatie

  Het uiteindelijke resultaat hangt af van de diepte van het pigment. Wat je kunt verwachten is dat het pigment lichter wordt ofwel helemaal weggaat.

De behandelingen vinden om de 3 á 4 weken plaats. Daarnaast adviseren we om onderhoudsbehandelingen te ondergaan om het resultaat vast te blijven houden.

Nazorg

Ons advies na een behandeling

 • Niet koelen na de behandeling

  Als u gaat koelen treedt vasoconstrictie op. Dit betekent dat de vaatjes samentrekken. Dit werkt het resultaat tegen.

 • Niet roken

  Roken zorgt voor een langzamer herstel na de behandeling.

 • Volle zon en zonnebank vermijden

  Tot 2 weken na de behandeling en dagelijks smeren met SPF 50. Bij blootstelling aan de zon, om de 2 uur smeren. Tijdens de herstelfase is de huid gevoeliger voor UV-licht, oftewel zonlicht. Hierdoor is de kans op hyperpigmentatie aanwezig.

 • Niet krabben en pulken aan de huid

  De huid vanzelf laten herstellen.

 • Geen peelings, scrubs en/of andere laserbehandelingen

  Tot 4 weken na de behandeling.

 • Minimaal 48-uur warmte vermijden

   • Geen hete douche of bad
   • Niet naar de sauna
   • Niet intensief sporten

   

  Extreme warmte zorgt voor vasodilatatie, dit betekent dat de vaatjes uitzetten. Dit is niet goed voor het behandelresultaat, omdat IPL zorgt voor coagulatie van de eiwitten in de wand van de bloedvaatjes.

Kies voor een stralende, egale huid bij Aesthetic Art

Heeft u interesse in IPL Behandeling? Bij Aesthetic Art bent u aan het juiste adres.

Wij werken met ervaren artsen, schoonheidsspecialistes en huidtherapeuten die constant worden bijgeschoold, de meest moderne apparatuur en hoogwaardige producten.

Plan uw intakegesprek in bij Aesthetic Art: wij gaan graag met u in gesprek om te kijken welke wensen u heeft, en wat wij kunnen doen om hierin de mooiste, natuurlijke resultaten te bereiken.

Plan een vrijblijvend consult

Klik op de onderstaande button om contact op te nemen. Wij ontvangen u graag in onze moderne kliniek voor een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden en uw wensen te bespreken.